diumenge, 5 d’octubre del 2014

Terrissa de Breda a Nova York fa 80 anys. En parla Joaquim Aymà Casellas


  • En Quim Rigo Ric i la família Aymà.
  • La Marca.
  • La carta de New York de l'any 1934.


En els articles i llibres publicats al llarg del temps sobre Breda, sempre es fa referència a la important tradició terrissaire a la nostra vila.
En aquest dies m’ha arribat a les meves mans un parell de proves d’aquest passat tant important i que fa que pugem entendre d’on bé aquesta tradició tant nostra i que avui en dia en podem continuar parlant d’aquesta industria a la nostra vila.
 



En Quim Rigo Ric i la família Aymà.
En Quim Aymà ,conegut pel Rigo Ric, aquest motiu els hi bé a la seva família pel fet  d’haver viscut  a la mateixa casa on hi havia viscut un recaptador d’impostos que donava comptes a Arenys de Mar.
Parlant amb en Quim ens ha explicat el que ell recorda de les diferents generacions de la seva família  que van realitzar el mateix ofici d'ell. Així com de la fabricació de la terrissa i d’on havia treballat.

La Marca 
El seu avi en: Joan Aymà  Rovira nascut al 1864. Ja marcava el seu genero amb un segell. Ens mostra el segell ( empunyadura de fusta i plantilla de ferro) que  identificava la producció de cada casa i porta les següents sigles:
  • Fª DE J. AYMA  (Fàbrica de Joan Aymà) 
  • S. SALVADOR  (Sant Salvador)
  • DE BREDA        (De Breda )
 
La carta de New York de l'any 1934
El seu pare : Pere Aymà Pi, nascut a l’any 1894, continua l’ofici d’oller. Mantenia relacions comercials amb Amèrica, així ens ho mostra la carta rebuda, datada de l’agost  de l’any 1934 des de New York o sigui fa vuitanta on li suggerien millores en els enviaments de la producció de cassoles.

Bé aquí us deixo aquestes dues mostres i encoratjo a continuar investigant i aportant noves evidències del nostre important  passat terrissaire.


Editat per Lola Vilà i Aguado el 5-10-14.